Ett skritt unna perfeksjon


Foto: NTB scanpix

Lyon-keeper Anthony Lopes var en kontroversiell dommeravgjørelse unna ti på børsen.

Lyon har, etter min ørlite subjektive mening, vært det mest imponerende fotballaget i Europa denne sesongen. De leder Ligue 1 med to poeng foran Marseille og PSG, til tross for at de etter fire serierunder hadde tapt tre ganger. Siden september er statistikken vanvittig: 14 seiere, fem uavgjort, ett tap og hele 44 scorede mål. Lyon har spilt heseblesende angrepsfotball, og de har gjort det nærmest utelukkende med spillere fra klubbens ungdomsakademi: Vanligvis stiller de med åtte egenproduserte spillere fra start, og syv av dem utgjør som regel de syv mest offensive posisjonene på banen.

Det er angrepsspillet til Lyon som har høstet mesteparten av hyllesten, og da spesielt superspiss Alexandre Lacazette. Han står med 21 seriemål på 22 kamper, og det er selvfølgelig all mulig grunn til å rose ham. Men i de to siste kampene, mot Monaco og PSG, altså sesongens to kanskje tøffeste kamper, har Lacazette vært skadet. Allikevel er Lyon fortsatt serieledere. Det hadde de ikke vært uten sin keeper Anthony Lopes.

Hadde det ikke vært for Lopes, ville PSG vært serieledere idet vi skriver 9. februar 2015. Allikevel sitter Lyon-keeperen utvilsomt igjen med en bitter smak i munnen etter gårsdagens kamp mot hovedstadslaget.

Den portugisiske 24-åringen, som er født i Frankrike og har gått gradene i Lyons akademi, leverte den mest imponerende kampen jeg har sett av en keeper denne sesongen. Først nektet han Edinson Cavani scoring tre ganger. Deretter nådde han nådetilstand: I løpet av tre minutter, fikk Zlatan Ibrahimovic to ganger stige umarkert opp og heade fra kort hold. Begge gangene vartet Lopes opp med spektakulære refleksredninger.

Lopes 1-0 Zlatan. Lopes 2-0 Zlatan. Og så fikk PSG straffe. Zlatan la ballen på krittmerke og tok noen steg bakover, dommeren blåste, og Zlatan skjøt. Lopes 3-0 Zlatan.

Drømmekvelden var komplett. Ingenting kunne stoppe Anthony Lopes, Lyon kom til å vinne 1-0 og stikke av i toppen av den franske ligatabellen. Men slik ville dommer Clément Turpin det ikke. Idet Stade Gerland eksploderte i jubelrus, tok Turpin rollen som festbrems. Han mente at flere spillere hadde løpt inn i sekstenmeteren før straffen var tatt, og bestemte seg derfor for at den måtte tas på nytt. Zlatan var takknemlig og tok vare på muligheten: 1-1.

Ifølge regelboken, er det ingenting galt i å annulere en straffe når spillere invaderer sekstenmeteren for tidlig. Regelen sier tvert imot at man skal gjøre det. Men teori og praksis er ikke det samme: Hvis man ser på alle straffene som har blitt skutt i Ligue 1 denne sesongen, vil man raskt konstatere at spillere løper inn for tidlig i nærmest alle tilfellene. Dersom grunnen til at straffen måtte tas på nytt, var at Lopes ikke stod på linjen da Zlatan skjøt, er den allikevel kontroversiell: Det er ikke lov i teorien, men ingen dommere blåser for det.

Avgjørelsen var også diskutabel fordi Lyon tidligere i kampen burde fått to straffespark, først for en hands i feltet, så for en David Luiz-dytt. Da PSG fikk straffe for en langt mindre åpenbar forseelse, var det forståelig at Lyon-spillerne følte seg snytt. Da Zlatan i tillegg fikk to forsøk på å score fra krittmerket, var det vanskelig å ikke synes synd på hjemmelaget.

Men Clément Turpin blåste, og det ble "bare" uavgjort for Lyon mot PSG. Hadde de blitt tilbudt det utfallet før kamp, ville de utvilsomt signert uten å nøle. Lyon leder Ligue 1 med to poeng over Marseille og PSG, kampene mot to av de tøffeste motstanderne er unnagjort, og snart er Alexandre Lacazette tilbake fra skade. Det går mot en hemningsløst spennende sluttspurt i Frankrike.

Resultater i runde 24

Saint-Étienne 3-3 Lens (N'Guemo, Mollo, Erding // Touzghar 2, Chavarria)
Rennes 1-1 Marseille (Toivonen // Ocampos)
Bastia 2-0 Metz (Kamano, Boudebouz)
Caen 2-0 Toulouse (Privat, Féret)
Évian 0-1 Bordeaux (Khazri)
Montpellier 1-2 Lille (Dabo // Roux, Lopes)
Reims 1-3 Lorient (Moukandjo // Gassama, Guerreiro, Jeannot)
Guingamp 1-0 Monaco (Lêvéque)
Nice 0-0 Nantes
Lyon 1-1 PSG (N'Jié // Ibrahimovic)

Toppscorere

21 mål: Lacazette (Lyon)
14 mål: Gignac (Marseille)
11 mål: Beauvue (Guingamp)

Tabellen

Rundens lag

Keeper: Anthony Lopes (Lyon) - Det meste er allerede sagt.

Høyreback: Lamine Gassama (Lorient) - Høyrebacken startet Lorients snuoperasjon borte mot Reims ved å utligne til 1-1. Ellers solid i alt han foretok seg.

Midtstopper: Jérémy Sorbon (Guingamp) - Sorbon var mye av grunnen til at Monaco ikke klarte å score på Guingamp søndag ettermiddag. Full kontroll på Berbatov.

Midtstopper: Samuel Umtiti (Lyon) - Dominerte PSGs angripere takket være sin fysikk og evne til å lese spillet.

Venstreback: Dorian Lévêque (Guingamp) - Venstrebacken ble den uventede helten da Guingamp slo Monaco søndag ettermiddag.

Høyrekant: François Kamano (Bastia) - 18-åringen fortjener en plass på rundens lag bare på grunn av sin fantastiske lobb fra distanse mot Metz.

Sentral midtbane: Marco Verratti (PSG) - Den beste spilleren til PSG mot Lyon. Et teknisk vidunder. Skaffer straffen som ender opp i sitt lags utligning.

Sentral midtbane: Julien Féret (Caen) - Den store formspilleren i Ligue 1 siden nyttår. Lørdag kveld fortsatte han å levere varene, med teknikk og pasninger fra øverste hylle. Blir belønnet med en straffescoring, hans femte nettkjenning på seks kamper.

Venstrekant: Raphaël Guerreiro (Lorient) - Portugiseren fortsetter å imponere: Mot Reims scoret han et mål og leverte en målgivende pasning.

Spiss: Yoann Touzghar (Lens) - Marokkaneren holdt på å forlate klubben i januar og var ute i kulden, men slo hardt tilbake fredag kveld, med to scoringer mot Saint-Étienne.

Spiss: Nabil Fékir (Lyon) - Han scoret ikke, men han leverte rundens vakreste målgivende pasning. Viser at han holder nivået mot de beste - selv uten makker Lacazette.


STRÅLTE: Nabil Fékir viste klasse mot PSG.

Rundens mål

1. François Kamano (Bastia)

2. Landry N'Guemo (Saint-Étienne)

3. Wahbi Khazri (Bordeaux)

Ligue 1 blir bare mer og mer spennende for hver runde som går. Neste helg er kampene til gullkandidatene fint fordelt: Marseille tar imot Reims fredag kveld, PSG får besøk av Caen lørdag ettermiddag, og Lyon reiser til Lorient søndag kveld.

I mellomtiden kan man følge med på den franske cupen. Syv Ligue 1-lag er fortsatt med idet turneringen går inn i åttedelsfinalene, som spilles tirsdag, onsdag og torsdag denne uken. Den største godbiten er PSG-Nantes onsdag klokken 21:00.

Au revoir!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Arilas Ould-Saada

Arilas Ould-Saada

20, Nesodden

Journalist i VG og fotballmagasinet Josimar. Studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. På denne bloggen og på Twitter forsøker jeg etter beste evne å formidle lidenskap, historier og meninger om fransk fotball. Tidligere har jeg skrevet for FIFAs offisielle VM-magasin, blogget for Nettavisen og vært redaktør på nettstedet Franskfotball.com.

Kategorier

Arkiv

hits