Skandalestraffe reddet Zlatans gullhåp


Foto: NTB scanpix

Takket være en imaginær straffe, henger Paris Saint-Germain fortsatt med i den franske gullkampen.

En time er spilt i kampen mellom Saint-Étienne og Paris Saint-Germain. Gjestene fra hovedstaden svinger inn et hjørnespark, men det avverges uproblematisk av Saint-Étiennes midtbanespiller Jérémy Clément. Det vil si, uproblematisk ifølge alle - unntatt dommer Ruddy Buquet, som mener at ballen treffer armen til Clément. Han blåser straffe, Zlatan gjør seg klar, og resten er historie. PSG vinner 1-0 og ligger fortsatt fire poeng bak serieleder Lyon.

Straffescoringen var ikke det eneste som gikk Zlatans vei søndag kveld. Noen minutter før slutt burde han blitt utvist for denne stemplingen:

Men i motsetning til Cristiano Ronaldo, slapp Ibrahimovic unna med et gult kort.

Lys og mørke for Lyon
Tidligere på dagen hadde Lyon fortsatt sin uimotståelige seiersmarsj. 2-0-seieren over Metz var deres syvende strake i Ligue 1, og etter at Marseille tapte fredag kveld, leder laget nå ligaen med fire poeng ned til neste lag. Åtte av de elleve spillerne som startet, var produkter fra klubbens ungdomsakademi - men det begynner å bli en selvfølge i Lyon.

Alexandre Lacazette, superspissen hele fotball-Europa snakker om for tiden, scoret (selvfølgelig) igjen. Nå står han med 21 seriemål på 22 kamper i Ligue 1 denne sesongen. Men det var ikke scoringen hans som skapte overskrifter denne gangen. Den franske toppscoreren måtte nemlig byttes ut allerede i første omgang, etter å ha pådratt seg en strekkskade i låret. Rapportene mandag ettermiddag tilsier at Lacazette vil være ute med skade i tre uker, hvilket betyr at han går glipp av kamper mot Monaco, PSG og Lorient. Det er aldri gunstig å miste sin beste spiller, men det kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Lyon. Tiden vil vise hvor avgjørende det blir.

Air Beauvue til nye høyder
Ingen er overrasket over å se navn som Alexandre Lacazette og André-Pierre Gignac høyt oppe på toppscorerlisten i Frankrike. At den 26 år gamle Guingamp-spissen Claudio Beauvue skulle ligge på tredjeplass etter 22 serierunder, var det langt færre som hadde forventet. Etter to nye mål denne helgen, passerte Beauvue blant andre Zlatan Ibrahimovic for å innta en plass på toppscorerpallen.

Beauvue ble hentet for en drøy million kroner fra Ligue 2-klubben Châteauroux for halvannet år siden. Fram til i oktober gjorde han sakene sine ganske godt som kantspiller, men spillersalg og skader tvang fram en omplassering til spissplass. Det har gitt mål. Mange mål. Mellom den åttende og den 22. serierunden har Beauvue funnet nettmaskene ti ganger i Ligue 1. I tillegg har han scoret fire ganger i Europa League, tre ganger i den franske cupen og én gang i ligacupen. Til tross for beskjedne 174 cm på strømpelesten, har Guingamp-spissen fått kallenavnet "Air Beauvue" på grunn av sin vanvittige spenst og sine dødelige hodestøt. I sommer kommer en rekke klubber - særlig franske og engelske - til å stå klare til å punge ut for en av Europas mest hodesterke spisser, og Guingamp er allerede forberedt på at Beauvue vil finne seg en ny destinasjon.

Murveggen i Monaco
Flere lag imponerte denne helgen. Både Nice og Montpellier tok sine tredje seiere på rad, og begge gjorde det på imponerende vis: Nice senket andreplass Marseille til tross for at de måtte spille store deler av kampen med ti mann, og Montpellier smadret Nantes med hele 4-0. Fire mål scoret også nedrykksplasserte Caen - for andre kamp på rad. Før forrige serierunde lå de på aller siste plass med elleve kamper på rad uten seier. I dag står Caen med to strake 4-1-seiere, og de er i ferd med å forlate nedrykkssonen.

Den mest imponerende resultatrekken i Frankrike er det Monaco som står for. Fyrsteklubben måtte selge sine beste spillere i sommer og startet sesongen forferdelig svakt, men det begynner så smått å komme seg for Leonardo Jardims menn. De står nå med 12 kamper på rad uten å slippe inn mål. Elleve av de 12 kampene har endt med seier, og de henger fortsatt med i samtlige turneringer: Femteplass i Ligue 1, åttedelsfinale i Champions League og i cupen, og semifinale i ligacupen. Hva skal man med James Rodríguez og Radamel Falcao, liksom?

Resultater i runde 22

Nice 2-1 Marseille (Genevois, Hult // Thauvin)
Lille 0-1 Monaco (Berbatov)
Bastia 0-0 Bordeaux
Guingamp 3-2 Lorient (Beauvue 2, Mandanne // Jeannot, Leveque s.m.)
Montpellier 4-0 Nantes (Lasne, Bérigaud, Mounier, Barrios)
Évian 1-0 Toulouse (Thomasson)
Lyon 2-0 Metz (Lacazette, Tolisso)
Reims 0-0 Lens
Rennes 1-4 Caen (André // Privat, Nangis, Féret, Da Silva)
Saint-Étienne 0-1 PSG (Ibrahimovic)

Toppscorere

21 mål: Lacazette (Lyon)
13 mål: Gignac (Marseille)
10 mål: Beauvue (Guingamp)

Tabellen

Rundens lag

Keeper: Jean-Louis Leca (Bastia) - Starter i Bastia-buret på grunn av en skadet Alphonse Aréola, men gjør seg ikke bort: Gjør tre avgjørende redninger i 0-0-kampen mot Bordeaux. Mye av grunnen til at korsikanerne får med seg et poeng.

Høyreback: Marquinhos (PSG) - Spiller fra start som høyreback, og mye tyder på at det vil skje flere ganger. Løser oppgaven med bravur mot Saint-Étienne. Alle trodde Blanc måtte velge enten David Luiz eller Marquinhos ved siden av Thiago Silva - kanskje er det plass til begge to?

Midtstopper: Dany Nonkeu (Évian) - Gjør en bunnsolid debut for Évian, hvor han er på utlån fra Galatasaray. Uslåelig i luftrommet, trygg langs bakken. Ledet sitt nye lag til 1-0-seier over Toulouse.

Midtstopper: Thiago Silva (PSG) - Endelig begynner han å vise tegn på at han er på vei tilbake til toppen. Glimrende i alt han foretar seg i 1-0-seieren over Saint-Étienne, enten det er med eller uten ball.

Venstreback: Jordan Amavi (Nice) - 20-åringen ser ut til å ha fått abonnement på plass i rundens lag. Nok en gang glimrende på venstrebacken, denne gangen mot Marseille, som skal være interessert i å hente ham til sommeren.

Høyrekant: Éric Bauthéac (Nice) - En av de beste spillerne på et Nice-lag som er i svært fin form. Spesielt forarbeidet hans på 2-0-scoringen mot Marseille skiller seg ut. Teknisk glimrende og svært smart. En spiller i medvind.

Sentral midtbane: Julien Féret (Caen) - Fullstendig ustoppelig mot gamlelaget Rennes søndag ettermiddag, med tre målgivende pasninger og en scoring i Caens 4-1-seier på bortebane. Rundens store spiller.

Sentral midtbane: Bernardo Silva (Monaco) - Signerte en permanent avtale med Monaco denne uken og fortsatte å prestere i helgen. Banens beste spiller i Monacos sterke 1-0-seier over Lille.

Venstrekant: Florian Thauvin (Marseille) - Det eneste lyspunktet i et Marseille-angrep som ser fortapt ut i hver bortekamp. Scorer et mål og burde fått minst en målgivende pasning, men lagkameratene tok ikke vare på sjansene.

Spiss: Claudio Beauvue (Guingamp) - Scorer på bestilling om dagen. To nye mål i 3-2-seieren over Lorient denne helgen, deriblant en råfrekk Panenka-straffe. Markedsverdien stiger og stiger. Det store spørsmålet er: Hvor spiller han neste sesong?

Spiss: Lucas Barrios (Montpellier) - Fortsatte storspillet for Montpellier. Etter hat-trick forrige helg, noterte Barrios seg for et mål og en målgivende pasning da Montpellier valset over Nantes (4-0).


TOMMEL OPP: Lucas Barrios har funnet tilbake til gamle kunster.

Rundens mål

1. Damien Da Silva (Caen)

2. Corentin Tolisso (Lyon)

3. Lucas Barrios (Montpellier)

Fram til fredag vil overgangsmarkedet få fritt spillerom i fransk fotball. For de som foretrekker fotballkamper framfor ryktespalter, er det bare å glede seg til neste runde i Ligue 1: PSG åpner ballet hjemme mot Rennes fredag kveld, og runden avsluttes med en lekkerbisken av en fotballkamp når formsterke Monaco og Lyon barker sammen.

Med en vidåpen gullspurt, en svært jevn nedrykksstrid og blomstrende stortalenter i hopetall, er det all grunn til å se lyst på den franske fotballvåren.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Arilas Ould-Saada

Arilas Ould-Saada

20, Nesodden

Journalist i VG og fotballmagasinet Josimar. Studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. På denne bloggen og på Twitter forsøker jeg etter beste evne å formidle lidenskap, historier og meninger om fransk fotball. Tidligere har jeg skrevet for FIFAs offisielle VM-magasin, blogget for Nettavisen og vært redaktør på nettstedet Franskfotball.com.

Kategorier

Arkiv

hits