Disse fem bør du følge med på i helgen


Foto: NTB scanpix

Landslagspausen er endelig over, og en ny runde med Ligue 1-fotball står for tur. Med en brennhet gullstrid mellom Marseille, PSG og Lyon, er den franske toppdivisjonen mer spennende enn på lenge. Paris og Lyon er i ustoppelig form, mens Marseille er i ferd med å rote bort forspranget sitt. Helgens runde kan gi oss en ny serieleder, men den kan også gi serielederne fra havnebyen et større forsprang.

Som en liten forrett, har jeg sett nærmere på fem spillere som jeg mener dere burde følge ekstra nøye med på denne helgen: En som har mistet noe han hadde veldig kjært, en som har satt Cristiano og Messi i skyggen, en som har vært skadet mer enn de fleste, en som har en overbeskyttende mor, og en som er midt oppi en overgangsskandale. Fem menn med fem forskjellige historier som forhåpentligvis gjør at du får litt mer lyst til å se på fransk fotball de neste dagene.

Thiago Silva (PSG)

2014 har vært et langt mareritt for den brasilianske midtstopperen. Først sviktet han da det gjaldt som mest for PSG, mot Chelsea i mesterligakvartfinalen. Deretter gjorde han det samme for Brasil, først ved å ikke tørre å skyte straffespark - han turte ikke engang å se på straffene - i åttendelsfinalen, deretter ved å bli suspendert til semifinalen mot Tyskland. I høst skulle han slå hardt tilbake, men for det meste har han vært ute av spill på grunn av skade. Det hele toppet seg i landslagspausen da han ble fratatt kapteinsbindet på det brasilianske landslaget til fordel for Neymar, og attpåtil klagde om det i mediene ved å si at "de har tatt noe som var mitt, jeg er veldig trist".

Tiden da det var skandaløst å hevde at Thiago Silva var noe annet enn verdens beste forsvarsspiller virker å være veldig fjern, og 30-åringen har mistet mye av statusen sin som perfekt og ukritiserbar. De franske mediene stiller spørsmålstegn ved hans lederevner og hvorvidt han er den riktige kapteinen for PSG. For de siste månedene har det vært mye sutring og lite fotball fra mannen med kallenavnet "monsteret".  Den brasilianske landslagslegenden Cafu oppsumerer det hele: - Han må slutte å gråte og isteden fokusere på å spille fotball.

Den eneste måten Silva kan stilne kritikken på, er å prestere på fotballbanen. Det får han mulighet til å gjøre fredag kveld, når han leder PSG ut på gressmatta til hjemmesterke Metz. Det gjør han med kapteinsbindet rundt armen - enn så lenge.


Raphaël Guerreiro (Lorient)

Da Portugal og Argentina barket sammen til privatlandskamp tirsdag kveld, var alle blikkene rettet mot duellen mellom Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Det eneste publikum fikk servert av verdens to beste spillere, var 45 minutter med anonymitet og et hyggelig bilde. Isteden var det en ukjent 20-åring som stjal showet: Raphaël Guerreiro. Den unge venstrebacken scoret det eneste målet på en vakker stupheading i kampens aller siste minutt, i det som kun var hans andre kamp for det portugisiske landslaget.

Guerreiro kom kanskje ut av intet for de aller fleste, men de som har fulgt med på Ligue 1 siden i fjor sommer vet at han er noe utenom det vanlige. Siden han kom til Lorient for et drøyt år siden, har fransk-portugiseren vært en av ligaens desidert beste forsvarsspillere. Han er rask, ekstremt teknisk og har en innleggsfot av det helt spesielle slaget. I en fotballverden med et svært begrenset antall venstrebacker av topp kvalitet, er det vanskelig å se for seg at Guerreiro ikke kommer til å ende opp i en av verdens største klubber.

Han er altså allerede kjent i Ligue 1, men fra nå av kommer mange flere til å holde et øye med 20-åringen. Hvorvidt han takler presset, gjenstår å se. Det som er helt sikkert, er at Lorient er avhengige av at han klarer det dersom de skal overleve sesongen i den øverste divisjonen. Laget ligger for øyeblikket helt sist på tabellen, og lørdag møter de Lens, laget som ligger én plass og ett poeng over dem. I den livsviktige nedrykkskampen kan løsningen fort komme fra en 20 år gammel portugiser som nettopp satte Messi og Cristiano i skyggen.


Yoann Gourcuff (Lyon)

Yoann Gourcuff, eks-"nye Zidane", har vært en flopp uten sidestykke i fransk fotball siden overgangen til Lyon sommeren 2010. Det handler ikke om hvor bra han har spilt, for han er som regel strålende når han er frisk, men det handler om hvor mye, eller rettere sagt hvor lite, han har spilt. Han har skadet seg 17 (!) ganger og aldri spilt mer enn syv kamper på rad. Det er 1551 dager siden han signerte for klubben, og han har vært utilgjengelig på grunn av skade i totalt 657 av dem. Legger man sammen overgangssummen hans og lønnen han har tjent siden, kommer man fram til at Gourcuff har kostet Lyon mer enn en halv milliard kroner. Skal man være litt ekstra slem, kan man regne seg fram til at han har kostet klubben rundt 7,5 millioner kroner for hver kamp han har spilt fra start.

I høst gikk Gourcuff med på å gå ned i lønn som en følge av de evigvarende skadeproblemene sine. Som en herlig kontrast til dagens griske og overfladiske fotballspillere, har lønnskuttet faktisk sett ut til å få ham til å spille bedre. Etter endelig å ha blitt skadefri, startet han sin første kamp for sesongen mot Lille den 5. oktober. Det resulterte i storspill, en målgivende pasning og 3-0-seier. Deretter torturerte han Montpellier og scoret to mål i sitt lags 5-1-seier, før han uken etter avgjorde med en ny klassescoring mot rivalene Marseille. Prestasjonene var så gode at noen turte å tenke på at den gamle Gourcuff fra Bordeaux-tiden var tilbake, men gleden ble kortvarig. Han skadet seg i lysken og måtte belage seg på tre nye uker på sidelinjen.

Når Lyon gjester Bastia på Korsika lørdag ettermiddag, er Gourcuff atter en gang tilbake fra skade. Og atter en gang håper alle at han klarer å holde seg skadefri så han kan glede verden med sin elegante stil og vidunderlige teknikk. For Yoann Gourcuff er en spiller av det ytterst sjeldne slaget. Hadde han ikke vært lagd av porselen, kunne han vært blant verdens beste.


Adrien Rabiot (PSG)

Da han var 17 år gammel, for to år siden, spilte Adrien Rabiot sin første kamp for PSG sitt førstelag. Det var en treningskamp mot Barcelona, og det var også Zlatan Ibrahimovic sin første kamp for hovedstadslaget. Noen uker senere valgte Carlo Ancelotti å la ham spille fra start i første serierunde i Ligue 1. Siden den gang har Rabiots rykte som en av Frankrikes mest talentfulle spillere vokst, og klubber som Arsenal, Juventus, Roma og Milan har siklet etter den høyreiste midtbanespilleren.

Nå er det over et halvt år siden sist Rabiot fikk spille for PSG. Grunnen er delvis en skade, men først og fremst problemer rundt spillerens kontrakt. Adriens mor, Veronique, er kjent for å være ekstremt utålmodig og kravstor i forhandlinger: Da han var 13 år, signerte Adrien en seksårskontrakt med Manchester City - seks måneder senere sluttet han i klubben fordi moren var misfornøyd med hvordan han ble behandlet. I sommer har tigermamma Veronique igjen fått mye oppmerksomhet, denne gangen fordi hun har fartet rundt i Europa for å diskutere sønnens fremtid med diverse toppklubber, ettersom hun nektet å forlenge kontrakten med Paris uten forsikringer om regelmessig spilletid. "Adrien skal spille EM for Frankrike i 2016. Da trenger han spilletid for å utvikle seg", sa den noe ambisiøse moren i sommer. Det hele endte med at Rabiot måtte trene med reservelaget.

For tre uker siden, som lyn fra klar himmel, offentliggjorde PSG at Rabiot hadde signert en ny femårskontrakt med klubben. "Dette er en av de viktigste signeringene for klubbens fremtid", sa president Nasser al-Khelaifi. "Han fortalte meg at jeg er fremtiden", sa Rabiot og fortsatte: "Jeg har alltid hatt et godt forhold til klubben". Tonen var en helt annen enn i sommer.

Fredag kveld er det klart for Rabiots første PSG-kamp på mer enn seks måneder. Med både Marco Verratti og Blaise Matuidi ute med skade, får 19-åringen spille fra start når PSG besøker Metz fredag kveld. Da gjelder det å ta vare på sjansen sin.


André-Pierre Gignac (Marseille)

Fransk fotball ble denne uken rammet to skandaler: Den ene handlet om kampfiksing i Ligue 2, den andre om mistenkelige spilleroverganger i Marseille. De tre siste klubbpresidentene i Marseille ble satt i varetekt på grunn av mistanke rundt André-Pierre Gignac sin overgang til klubben i 2010. Mennene ble løslatt etter en dag, men saken kan komme til å få alvorlige konsekvenser for klubben. Det er snakk om en komplisert sak, så en fullstendig forklaring egner seg ikke her, men den involverer agenter uten lisens, hvitvasking av penger og kontakt med mafiaen.

André-Pierre Gignac har naturligvis ikke noen skyld i denne saken, men det er naivt å tro at den ikke påvirker ham. Og spilleren har nok å bekymre seg over fra før: Etter en drømmestart på sesongen, med 10 mål etter 10 serierunder, er Gignac inne i en aldri så liten måltørke på tre kamper. På de tre kampene har Marseille sitt forsprang i tabelltoppen gått fra syv til ett poeng. Den robuste spissen er serieledernes viktigste spiller, og det er så enkelt som at når Gignac fungerer som han skal, så fungerer ikke Marseille som de skal.

Denne helgen trenger Marseille å fungere som de skal. En tredjedel av den antatt sterkeste førsteelleveren deres er ute med skade (Nkoulou, Morel, Romao, Ayew) når laget tar imot Bordeaux, som ligger på fjerdeplass, til toppkamp søndag kveld. Vondt så ut til å bli verre da Gignac måtte avbryte torsdagstreningen på grunn av skade, men trener Marcelo Bielsa - som alltid oppgir sin startellever to dager før kamp - forsikret om at han blir å se fra start. Hvis Marseille ikke skal ta steget ned fra serietoppen denne helgen, trenger de en Gignac med både formen og tankene til stede.

Helgens kamper i Ligue 1:

Metz - PSG (fredag, 20:30)
Bastia - Lyon (lørdag, 17:00)
Guingamp - Rennes (lørdag, 20:00)
Lorient - Lens (lørdag, 20:00)
Monaco - Caen (lørdag, 20:00)
Nice - Reims (lørdag, 20:00)
Nantes - Saint-Étienne (søndag, 14:00)
Montpellier - Toulouse (søndag, 17:00)
Marseille - Bordeaux (søndag, 21:00)
Kampen mellom Lille og Évian er utsatt til 7. januar fordi Lilles hjemmebane brukes til tennis-VM (Davis Cup). 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Arilas Ould-Saada

Arilas Ould-Saada

20, Nesodden

Journalist i VG og fotballmagasinet Josimar. Studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. På denne bloggen og på Twitter forsøker jeg etter beste evne å formidle lidenskap, historier og meninger om fransk fotball. Tidligere har jeg skrevet for FIFAs offisielle VM-magasin, blogget for Nettavisen og vært redaktør på nettstedet Franskfotball.com.

Kategorier

Arkiv

hits